Inleiding/uitleg.
Dit is een soort toneelstuk, waarbij alles geïmproviseerd wordt. Er wordt alleen een groot doek gebruikt voor het “zogenaamde” decor. Voor dit doek moeten dus ook twee mensen uit de zaal worden gehaald en die zijn dan een soort toneelmeesters die het gordijn steeds voor het speelgebied houden. Ik had zelf twee witte lakens aan elkaar genaaid en deze als gordijn gebruikt. Kijk goed welke mensen je kiest, wanneer je bijvoorbeeld een zon nodig hebt, dan is het erg leuk om iemand te kiezen die veel lacht en straalt. Maar zorg er vooral voor dat de mensen niet weten dat ze gekozen worden. De tekst wordt steeds gelezen tot een punt dat er weer iets nodig is (bijvoorbeeld de zon), deze wordt vervolgens gekozen en krijgt zijn of haar tekst te horen en daarna begint het dus weer van voren af aan. Het grootste deel van de tekst wordt gelezen door de verteller. De verteller stopt steeds en zoekt vervolgens mensen uit de zaal. Deze mensen moeten iets doen en zeggen. Dus bij Bling bling moet de zon ook met de handen in de lucht een soort knipperbeweging maken. De krakende boom moet door de knieën zakken, de wortels van de boom moeten zich met hun handen uitstrekken naar de bron, als de opdrachten fout worden uitgevoerd, grijpt de verteller gewoon in en zegt bijvoorbeeld: Nou dat ging fout, doe dat maar even over, juist dat maakt het extra leuk. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de boodschap, ook dat moet aan het einde goed meegegeven worden.

********************


Wij gaan een toneelspel opvoeren, maar het wordt volledig geïmproviseerd en wij hebben hier mensen uit de zaal voor nodig.

Het gordijn gaat open.

Oh ja dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar heb ik twee mensen voor nodig. Eh…… komen jullie maar even hier dan kunnen jullie mooi het gordijn opendoen. Hier hebben jullie een gordijn. Jij gaat rechts van staan en jij links en als ik zeg: Het gordijn gaat open, openen jullie het gordijn, dan loopt één van jullie naar de ander toe, als ik zeg het gordijn gaat dicht, doen jullie het weer dicht. We beginnen opnieuw. Doe het gordijn maar alvast dicht.


Het gordijn gaat open. Het is een stralende morgen. De zon schijnt…..   Oh wacht even, ik heb natuurlijk nog geen zon. Wie ziet er uit als een zon????? Kom maar even naar voren en ga daar maar staan. Als ik zeg de zon schijnt, dan zeg jij: Ik ben de zon, ik straal bling bling, vervolgens doe je met je handen een knipperbeweging in de lucht. Ken je je tekst?  Probeer maar even…!
Dat gaat prima we beginnen opnieuw. Doe het gordijn maar weer dicht!

Het gordijn gaat open, het is een stralende morgen. De zon schijnt (Ik ben de zon, ik straal bling bling) haar warme stralen raken de takken van een oude, ietwat verzwakte boom. Oh ja natuurlijk…… ik heb geen …. Boom. Wie kan ik inzetten als een oude verzwakte boom? Ja ik zie het al…. Kom maar even. Ga daar maar staan. Als ik zeg oude verzwakte boom dan zakt u door uw knieën en zegt “Ik ben verzwakt krak krak”. Probeer maar even. We beginnen weer helemaal opnieuw. Doe het gordijn maar weer dicht.

Het gordijn gaat open, het is een stralende morgen. De zon schijnt (Ik ben de zon, ik straal bling bling) haar warme stralen raken de takken van een oude, ietwat verzwakte boom. “Ik ben verzwakt krak krak”. In de verte klinkt geluid van bruisend water, het is afkomstig uit een bron die overstroomt. Oh ja natuurlijk…. Ik heb geen bron.
Ik moet even kijken wie als Bron zou kunnen fungeren. Ja jij, kom jij maar even hier. Als ik zeg “het is afkomstig uit eenbron die overstroomt” zeg jij: “borrel borrel, kom en drink”. Probeer maar even. Nou dat komt wel goed. We beginnen weer opnieuw. Doe het gordijn maar weer dicht.

Het gordijn gaat open, het is een stralende morgen. De zon schijnt (Ik ben de zon, ik straal bling bling) haar warme stralen raken de takken van een oude, ietwat verzwakte boom. (ik ben verzwakt krak krak). In de verte klinkt het geluid van bruisend water, het is afkomstig uit een bron die overstroomt. (borrel borrel, kom en drink). De wortels van de boom strekken zich uit…. Eh… oh ik heb nog geen wortels. Nou die zoeken we even op. Even kijken….! Jij en jij kom maar. Jullie zijn de wortels en gaan achter de boom staan. Op het moment dat ik zeg De wortels van de boom strekken zichuit, buigen jullie achter de boom vandaan  en jullie zeggen “strek strek, drink drink” Probeer maar even of jullie de tekst nog weten… Nou dat gaat wel lukken, we beginnen weer opnieuw. Doe het gordijn maar weer dicht.

Het gordijn gaat open, het is een stralende morgen. De zon schijnt (Ik ben de zon, ik straal bling bling) haar warme stralen raken de takken van een oude, ietwat verzwakte boom. (ik ben verzwakt krak krak). In de verte klinkt het geluid van bruisend water, het is afkomstig uit een bron die overstroomt. (borrel borrel, kom en drink). De wortels van de boom strekken zich uit (strek strek, drink drink) en drinken van het bruisende water. Terwijl de wortels drinkenbegint de boom op te fleuren en vrucht te dragen. Tja en nu kan ik natuurlijk ook nog vruchten uit de zaal plukken en hier neerzetten en zo kunnen we eindeloos doorgaan maar dat gaan we niet doen.

Wat ik met dit stuk wil weergeven is dat wij een nieuw jaar in zijn gegaan, nieuwe dingen komen op ons pad, we hebben iets achter ons gelaten, een jaar… soms met moeilijkheden. Terugkijkend zullen we allemaal stuk voor stuk beseffen dat er dingen waren die niet goed waren, die misschien anders hadden gekund. Er waren dingen die ons verzwakten, dingen waardoor we afdwaalden van De Bron. Een bron… niet zomaar borrelend en bruisend, maar overvloeiend van levend water, genoeg water om onze wortels naar uit te strekken. Genoeg om eeuwig uit te drinken. Levend water verfrissend, reinigend, herstellend, vernieuwend. Als wij worden zoals een boom geplant aan waterstromen en wij drinken en nemen het water tot ons dan zal Hij ons vernieuwen. Het zal ons doorspoelen, het oude weg en nieuw sprankelend mogen we voorwaarts gaan. Dus ga naar die Bron en dat is Jezus!!!!!