Ik moest het bijbelverhaal van Jozua en Kaleb uitwerken aan de hand van diverse bijbelboeken en aldoende kwam ik ook op onderstaande knutsel uit, ik had nog allerlei andere plannen, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen, maar ik hoop dat deze knutsel ook bruikbaar zal zijn voor mensen.  Klik hier voor mijn versie van het verhaal van Jozua en Kaleb


Het verhaal van de 12 verspieders staat in diverse kinderbijbels wel mooi beschreven en het gaat vooral over de mannen die de opdracht kregen om het land wat God beloofd had aan Zijn volk te verkennen, ze moesten even rondkijken hoe het er was en of ze het zouden kunnen veroveren. Ik moest tijdens het uitwerken wel een beetje lachen omdat ik mezelf er ook wel wat in herken. Je ziet dat om je heen ook vaak wel, mensen die vol vertrouwen zijn en God gewoon in alles betrekken en zich niet bang laten maken en mensen die toch gelijk reuzen op hun weg zien en bang worden, zij zien in alles een gevaar, denken altijd dat ze het nooit zullen redden in een confrontatie tegen de ander, maar uiteindelijk draait alles om vertrouwen. Als je iets beloofd is, waarom zou je dan twijfelen? Als God zo duidelijk gesproken heeft, waarom zou je dan denken dat het niet zal kunnen? Maar het ongeloof van de tien mannen was erg herkenbaar. Steeds maar weer zien op die omstandigheden. Zij hadden als volk van God eigenlijk al zoveel wonderen meegemaakt, zoveel dingen gezien en toch twijfelden ze of God wel in staat zou zijn om hen te helpen, ze twijfelden of ze dat volk zouden kunnen verslaan, terwijl ze eigenlijk niet alleen hoefden te strijden, God zou immers helpen?
Maar wat me ook opvalt is hoe God boos wordt en eigenlijk vindt dat het genoeg geweest is en Hij het volk wil straffen en dat Mozes dan God aanspreekt en voor de mensen opkomt, voor hen pleit en God toch weer Zijn volk redt. 

Werkbeschrijving:

Dit werkje is niet moeilijk.
Op blad 1 in de pdf zien jullie een basisblad met daarop links een reus en rechts een druiventros.
10 zagen immers het onoverwinnelijke en 2 zagen een vruchtbare toekomst
Op blad 2 staat een soort passepartout.
Hierop tekst en links de handen met de duimen naar beneden vanwege het slechte nieuws van de 10 verkenne en rechts de handen met de duimen omhoog, goed nieuws van de 2 mannen. 
-kleur de platen op blad 1 en 2 in
-print blad 1 op wit papier
-print blad 2 op gekleurd papier als dat beschikbaar is.  (ik heb beige gebruikt)
-op blad 2 zijn vouwlijnen te zien, de zogenaamde perkament bladen moeten losgeknipt alleen op de vouwlijnen blijft het vast zitten.
 (knip vanaf de vouwlijn langs de lijn van het perkament tot je weer bovenaan door het bochtje komt tot andere kant van de vouwlijn. Je knipt de perkamentbladen dus los, maar de bovenlijn blijft vast aan de passepartout)
-vouw de losgeknipte perkamentbladen op de vouwlijn
-doe nu lijm op blad 1 om de platen heen en plak blad 2 er netjes overheen
 (nu kunnen de perkamentbladen omhooggeklapt en zie je de plaatjes)
Zie foto of mail even bij vragen of twijfels.

Als mensen denken ik wil geen passepartout dan kunnen de perkament bladen ook gewoon uitgeknipt worden. Laat boven de vouwlijn dan wel een strook zitten als lijmstrook. Knip nu een opening boven de reus op blad 1 en boven de druiventros (van bochtje naar bochtje) en schuif de plakstroken er doorheen van de perkamentbladen. dus links het slechte nieuws en rechts het goede nieuws. Lijm het met de lijmstroken aan de achterzijde vast.

DOWNLOAD WERKBLAD