advertentie google

In dit geval weer twee versies, waarvan ik niet weet of het bruikbaar zal zijn maar wij hebben het wel gebruikt ook weer bij een onderwerp over haat. Ik heb bij het boze mannetje de woorden haat/wraak onder de speer gezet. Boosheid om iets wat een ander doet wordt vaak gevolgd door kwaad met kwaad vergelden en dus wraak. Oh jij zei iets gemeens, dan mag ik het ook, ook jij maakte mijn fiets stuk, dan maak ik die van jou ook stuk. Haat is wel een zwaar woord en wraak ook, maar je kunt ook de woorden even weghalen en vervolgens er zelf iets invullen. Boosheid komt vaak voor en als mensen haten en met haat bezig zijn is dat niet goed, het heeft een verkeerde uitwerking en God vraagt van ons om in de liefde te blijven. Gods liefde vult ons leven en waaraan is dat te zien? Worden wij ook boos op die ander die boos is op ons of proberen wij in de liefde te blijven. Weer twee mogelijkheden, in het ene geval gericht op de haat en liefde verhouding, waarbij die grens best klein is tussen de haat en liefde en aan de andere kant de bijbeltekst dat de liefde niemands gevoel kwetst, de liefde bedekt alles, alles vergeeft zij, de liefde is goedertieren. Dat valt niet altijd mee, ik heb geprobeerd het grappig neer te zetten met een grappig poppetje die boos is en haat zaait, zie de bommen in het veldje om hem heen, het andere poppetje die gevuld wordt met de liefde van God en wappert met die liefde om het vuur van de haat te doven.


Wat ik zelf dan leuk vind is het weergeven van het explosieve in de eerste versie, als je boos bent sta je soms op exploderen net als een bom, het is als een vuurtje die aangestoken wordt en het is niet God die dat vuurtje aansteekt, het is zo belangrijk dat dat vuur weer gedoofd wordt en dat je je bezig gaat houden met liefde met God, met goede dingen. Wat je zaait zul je oogsten, zaai je liefde dan krijg je dat ook terug, maar als je tegen anderen steeds boos doet dan zul je dat ook terug ontvangen, mensen worden daar niet echt vrolijk van. Maar een aangestoken vuurtje kan evengoed betrekking hebben op roddels, iemand spreekt kwaad over je of pest je en je doet het vervolgens terug, voor je het weet is het vuur aangestoken en laait het op en wordt het van kwaad tot erger. Wat doen wij? Doen wij wat God zegt, proberen wij te blijven in de liefde of laten we het vuur hoog oplaaien. Ik denk dat we alllemaal wel situaties weten te bedenken waar ook bij ons een vuurtje ontvlamde, maar laten we proberen om niet het vuur van boosheid te laten ontvlammen of van kwaadsprekerij maar een vuur van liefde. De woorden kunnen er met bijvoorbeeld correctievloeistof wel uitgehaald worden voordat het blad gekopieerd wordt, dan is het breder bruikbaar. Als mensen mij mailen kan ik dat eventueel ook weghalen en anders aanleveren.

De tweede versie iets minder heftig, soms vinden mensen dat met bommen niet leuk, te heftig vooral in deze tijd dat er zoveel om ons heen in de wereld gebeurt, voor die groep mensen heb ik toch een versie gemaakt met overvloedige liefde van God. Het ene poppetje wordt gevuld met liefde van God door zich uit te strekken naar God en Gods woorden te horen en tot zich te nemen en die geeft die liefde door aan de ander, hij bedekt als het ware de boosheid, de liefde bedekt alles. Ik heb dat boze poppetje daarom ook in een veld van liefde gezet, het is liefde wat de klok slaat. Natuurlijk zou het wel heel zoetsappig worden als we allemaal met hartjes strooien enz, maar rustig blijven in lastige situaties, niet terugschelden, geduld betonen, praten, God vragen om hulp kan al een heel eind helpen, Gods liefde kun je op meerdere manieren tonen.

Werkbeschrijving:

Knutsel 1, poppetje met armen omhoog en hart opgedeeld in puzzelstukjes.
-Kleur de basisplaat op blad 1 in. 
-kleur op het volgende blad de arm met hart en het hart en vulstation in
-knip de onderdelen uit
-plak het armpje met hartvorm in de juiste positie zoals je het leuk vindt
-probeer de vouwlijntjes op het vulstation te vouwen, vouw de plakstroken naar achteren en doe er lijm op en plak het op de juiste plek, stop nu het losse hart erin.

Voor de tweede knutsel geldt hetzelfde.
De kleurplaatversies zijn meegeleverd in het bestand en voor de eerste knutsel heb ik twee platen meegeleverd zonder tekst in de wolk zodat kinderen zelf in kunnen vullen wat zij denken dat erbij past.

DOWNLOAD WERKBLAD

DOWNLOAD WERKBLAD