Vouw op de club of met mensen uit je kerk samen eens 1000 kraanvogels en hang deze op in het clubgebouw of kerk.

Er zit namelijk een goede betekenis achter het vouwen van kraanvogels.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het verhaal van het Japanse meisje Sasaki Sadako (veelal beter bekend als Sadako Sasaki) wereldberoemd. Zij was geboren op 7 januari 1943 en was twee jaar toen de atoombom op Hiroshima viel, waar zij vlakbij woonde. Toen zij 11 jaar was, werd bij haar leukemie geconstateerd, een gevolg van de atoombom. Een vriend vertelde haar dat als zij, volgens een oude legende, duizend kraanvogels zou vouwen, zij een wens mocht doen. In het ziekenhuis begon zij hiermee en volgens een van de verhalen vouwden zij meer dan die 1000 kraanvogels maar volgens een ander, meer gehoord, verhaal vouwde zij 644 kraanvogels, voordat zij op 25 oktober 1955 stierf. Haar vrienden zouden de resterende vogels gevouwen hebben en die, samen met haar, hebben begraven.

Bovenstaand verhaal is mede de achtergrond van alle gevouwen kraanvogels die we zien in Hiroshima en Nagasaki en op alle andere plaatsen waar aandacht gevraagd wordt voor vrede en actie gevoerd wordt tegen het gebruik van kernwapens. 
Van de gewoonte om duizend kraanvogels te vouwen, zoals de legende vertelt, wordt inderdaad al melding gemaakt in oude boeken. 
Ook worden wel 1000 vogels gevouwen door een a.s. echtpaar vóór het trouwen en dit zou zorgen voor een gelukkig huwelijk. Voor het vouwen van duizend kraanvogels is begrip voor elkaar en vooral geduld nodig, eigenschappen die ook in een huwelijk noodzakelijk zijn.

 

Zo vouw je een kraanvogel:

kraanvogel