Youtubefilmpje:https://youtu.be/_b5FTlvJPWU

Ik was weer aan het denken over nieuwe knutsels en kwam toen op een kerstklok uit, dit keer wat anders dan ik al gedaan had en ik wilde een bolstaande klok, dat is gelukt maar ik heb toch ook een platte versie meegeleverd voor mensen die dat teveel gedoe vinden. Bij deze klok is een stukje vlechtwerk gemaakt, dit is vrij eenvoudig gedaan, en het hoeft niet, maar het lijkt erg leuk vond ikzelf.

Kerst en kerstklokken vind ik altijd erg leuk, er zit geluid in, voor mijn gevoel muziek en een kerkklok kondigt de aanvang van een kerkdienst aan of een bijzondere gebeurtenis/bijeenkomst, maar een kerstklok dat geeft mij het gevoel van de aankondiging van iets bijzonders ook. En natuurlijk weet ik wel dat de geboorte van Jezus werd aangekondigd door engelen en door het Woord van God. Maar ik verplaats me nu even in het gevoel wat ik krijg bij kerstklokjes.
Deze klokken worden overigens vrij groot, zijn op te hangen en het vlechten hoeft niet, je kunt ook het vlechtwerk weglaten en bijvoorbeeld met glitters de stroken op de klok versieren.
In de pdf staan meerdere bladen, ik heb ook twee versies van de klokken. Mijn dochter vond een ander engeltje mooier, maar ik wilde wat anders en dat waren drie engelen die zongen en de geboorte aankondigden. Maar omdat ik wilde proefdraaien gebruikte ik een al eerder getekend engeltje om te kijken of het echt mooi werd en bruikbaar zou zijn voor de site. Ik heb nu uiteindelijk ook dat engeltje meegeleverd zodat er keuze blijft, maar wel mijn eigen idee uitgewerkt die hierboven ook op de foto te zien is.
Bij de engeltjes muzieknootjes, ik zocht naar glo-ooooo-ooooo-oooooria... en volgens mij vond ik dat, maar ik kan zelf geen noten lezen, maar hoop dat het klopt.

Werkbeschrijving kerstklokken:
Youtubefilmpje:https://youtu.be/_b5FTlvJPWU

Voor de bolstaande versie gebruik je blad 1 en 2 uit de pdf
Voor de platte versie (foto rechts) blad 3 en 4
Voor het andere engeltje en bolstaande versie blad 1 en 5
Voor het andere engeltje en platte versie blad 3 en 6

In de klokken zien jullie lijnen die vertikaal en een beetje gebogen lopen, deze gaan we inknippen.
Ook zien jullie dat ik het onderste stukje van de klok apart meelever, die moet een andere kleur krijgen dit deel wordt in repen geknipt en dit wordt in het andere deel ingevlochten.

Werkbeschrijving bolstaande kerstklok
-Print blad 1 en 2 uit of blad 1 en 5  
-Op blad 2 en 5 zien jullie het binnendeel van de klok met daarop de engeltjes, maar ook nog een keer het onderste stuk van de klok met horizontale lijnen. Dit stukje wordt in reepjes geknipt en gevlochten tussen het andere klokdeel met engeltjes.
-Kleur de onderdelen in, denk om het te vlechten deel dat dat een andere kleur krijgt als het hoofddeel van de klok.
-Knip de onderdelen uit
-Knip nu eerst de lijnen op het klokdeel waar de engeltjes op staan in, ik doel op de lijnen die verticaal omhoog lopen op de onderkant van die klok
-Knip het losse deel die ertussen gevlochten moet worden in repen. Leg gelijk even de repen goed op volgorde dat scheelt zoeken
-Ik vouwde steeds even om en om een strook van de klok omhoog en schoof er dan een strook tussen en deed vervolgens even wat lijm op een paar puntjes (zie filmpje)
 dit doe je tot en met de een na laatste strook, de laatste strook is de afsluiter en lijm je bovenlangs, die vlecht je niet mee, dit werkt het geheel netjes af, want je komt nooit helemaal goed uit als je even iets verschuift per ongeluk zoals ik wel eens doe.
-Als het vlechten klaar is moet je bovenaan de klok met de engeltjes erop inknipjes maken bij de driehoekjes die je daar ziet. Je knipt aan één kant het driehoekje in zodat het driehoekvlakje naar binnen geschoven kan worden, onder het puntje van de klok en daar vastgelijmd, zo krijg je bovenaan die ronding erin. 
Dus knip bij de blanco driehoekjes bovenaan de klok het aangegeven lijntje in tot aan de punt van het driehoekje. Vouw nu het driehoekje achter het middenvlakje en lijm het daar vast.
-Vouw het plakstrookje helemaal bovenaan het midden van de klok even naar voren dit moet op de basisklok gelijmd worden zodat het geheel goed blijft zitten.
-Leg het basisdeel, de klok van blad 1 klaar
-Vouw de vouwstroken van de klok van blad 2 of 5 naar de achterkant van de klok, behalve het kleine plakstrookje bovenaan.
-Doe lijm op de plakstroken en lijm nu de klok bolstaand op de basis, duw het zelf in positie zo bol als jezelf mooi vindt en zorg dat er voor de strikjes voldoende plek blijft.
-Lijm nu de strikken bovenaan het geheel op de plek die zichtbaar is.

Werkbeschrijving platte klok
-Print blad 3 en 4 of blad 3 en 6 uit
-Kleur de onderdelen in, denk om de kleuren, het te vlechten deel is het mooist als het een andere kleur heeft.
-Wanneer je kiest voor vlechten knip dan de lijnen die verticaal lopen op de klokken met de engeltjes in
-knip alle onderdelen uit
-Knip het extra klokdeel met de horizontale lijnen los van elkaar, dus het deel in stroken knippen zodat die er tussen gevlochten kunnen worden
-Vlecht de stroken nu ertussen (ik vouw aan de klok met engelen om en om een strook licht omhoog en schuif zo de gewenste strook op z'n plek en lijm die vast, vervolgens vouw ik de stroken terug en doe de anderen omhoog en schuif de volgende ertussen.
-lijm de klok nu op z'n plek op de basis van blad 3
-lijm de strikjes erop en de klok is klaar

Voor vragen mogen jullie natuurlijk altijd mailen en dat geldt natuurlijk voor elk werkje etc.
DOWNLOAD WERKBLAD