Dit keer even een kerstknutsel wat een soort staander is. Het is niet heel groot, ik heb het gehouden op een A4 formaat en dan dubbelgevouwen zodat het of ergens opgezet kan worden of opgehangen net wat iemand leuk vind. Het is een lucht met sterren, wij hebben er sterren voorlangs geplakt welke ik nog had en klokjes hebben we er los voorlangs geplakt en achter het raampje, in het midden van het geheel hangt een engeltje met de tekst Jezus is geboren.

Werkbeschrijving:

Ik heb zelf voor deze knutsel 120 grams blauw papier gebruikt zodat de kinderen de lucht niet helemaal in hoeven te kleuren, maar gewoon printer papier wil ook, de testversie heb ik wel met 80 grams gedaan, jullie kunnen het eerst even testen eventueel. Het is wel verstandig om zeker in dit geval eerst het geheel in elkaar te zetten na het inkleuren voordat er glitters op gedaan worden, ik had zelf glimmende sterren in meerdere kleuren waardoor het goed ging, maar als het papier te nat is door glitters is knippen niet zo'n succes weet ik uit ervaring. Dus eerst even het midden eruit knippen en buitenom uitknippen zodat het daarna nog goed in elkaar te vormen is. De klokjes komen er natijd pas op dus die kunnen met glitters bewerkt zonder al te veel problemen en er achteraf op gelijmd.

Dit werkje is met knippen wel wat priegelig, ik heb van de buitenkant eerst één zijrand weggeknipt (blad 1) toen dubbelgevouwen zodat het goed op elkaar ligt, eventueel even een nietje erin op de middencirkel die er later toch uit gaat en dan kun je het geheel in één keer uitknippen, dat scheelt knipwerk. Zo heb ik ook het midden weggeknipt, dan ontstaat er aan beide kanten een opening.

kleur de buitenkant met de sterren in (blad 1)
kleur de klokjes en engel in
knip alle onderdelen uit
doe nu een dubbele draad tussen de twee engeltjes. Dus de engeltjes worden met de ruggen tegen elkaar gelijmd met daartussenin een dubbele draad.
De draad nu bovenin door de gaten van de kerstbal naar buiten laten komen.
(ik heb zelf de draad van voren door het zogenaamde oogje van de kerstbal gestoken en erachter weer uit laten komen, vervolgens het midden van de draad van de onderkant af naar beneden getrokken en de engeltjes eraan gelijmd. Er zijn wel wat andere opties nog te bedenken, maar ik heb deze optie gekozen.)

Nu de zijstrookjes naar achteren (de binnenzijde) vouwen, die zijstrookjes worden nu een klein eindje over elkaar heen gelijmd (ongeveer een cm over elkaar heen lijmen). Zo komen de voor en achterzijde schuin te staan en hangt het engeltje ertussen. 

Ik kan me zo voorstellen dat mensen het gedoe met het engeltje en touwtje te lastig vinden, er is natuurlijk de optie om even een kartonstrookje of papierstrookje tussen de engeltjes te plakken tot de goede hoogte van de buitenkant en dan gewoon een lintje van voor naar achter erdoor te steken, dan hangt het engeltje ook, als het strookje maar voldoende breedte heeft om een lint door te steken.

DOWNLOAD WERKBLAD