Ik heb twee werkjes gemaakt bij het Bijbelverhaal waarin de gelijkenis van de zaaier beschreven staat. Het zijn een eenvoudige en een iets uitgebreidere versie. Het verhaal heb ik uitgeschreven n.a.v. de NBG vertaling ik doe dit de laatste tijd vaak omdat er veel verschil zit tussen de diverse vertalingen t.o.v. de NBV vertaling en ik daarin veel dingen tegenkwam die ineens niet meer kloppen met de kinderbijbels en dat wil ik voorkomen.
Het verhaal van de zaaier is te vinden in Mattheus 13:1-9 en 18-23.
Dit verhaal is algemeen bekend en in veel kinderbijbels terug te vinden. Mijn versie is hier te bekijken:  Mijn versie kunt u hier lezen!


 Werkbeschrijving eenvoudige knutsel:
Deze knutsel heb ik heel eenvoudig gehouden en de kleurplaatversie iets ruimer opgezet en gebruikt om zaadjes op te plakken, want wat met het verhaal natuurlijk erg mooi is, is de mogelijkheid om de kinderen te laten zaaien. Dit vinden ze altijd leuk. Ik heb daarom een eenvoudige knutsel gemaakt met daarop de tekening van de zaaier en op de achtergrond zie je distels en gebarsten harde grond en je ziet ook plantjes die doodgaan en geen wortel schieten en je ziet vooraan bij de voeten van de zaaier een stukje grond waarop de kinderen zelf zaadjes kunnen plakken. Ook op het bovendeel van de tas kan zaad geplakt worden en een spoor (de zaaier strooit) naar de grond toe. Laat de kinderen eerst de plaat mooi inkleuren en vervolgens de zaadjes op de plaatsen waar ze zelf graag zaadjes willen hebben of op de meest voor de hand liggende plekken op de tekening. Ik heb zelf in dit geval vogelzaad gebruikt dat had ik nog liggen en om dan speciaal duur zaad te kopen leek me niet nodig, het gaat vooral om het idee.

Werkbeschrijving voor de iets uitgebreidere knutsel:
De iets moeilijker knutsel bestaat uit een zaaier die als een bakje gevormd wordt en op een ondergrondje staat met de tekst: Zaai Gods woord.
De buitenkant van het bakje bestaat uit distels en harde grond en ik heb vervolgens een bekertje in het bakje gezet. Een gewoon plastic wit bekertje is iets te hoog, ik heb het bovenste deel eraf geknipt. Op zich knipt het niet heel handig in plastic, maar er zijn ook goedkope feestbekertjes van karton te krijgen en die kunnen ook prima. Het was vooral voor mijzelf belangrijk dat we tuinaarde konden gebruiken en tuinkerszaadjes en zo konden zaaien midden in het gebied tussen de distels. Dus een goed stukje grond tussen al het foute en daar zien de kinderen dan hun plantjes opkomen. Ik had het idee erachter dat wij leven in een wereld waar van alles gebeurt, mensen doen wat ze willen, heel veel kan en mag en eigenlijk kun je deze mensen zien als die distels ze verstikken het goede zaad. Maar toch zal het zaad ook goede grond treffen en soms zijn die distels zo dichtbij en toch schiet dan ineens het zaad uit de grond en vindt Gods woord ingang in het hart van die ene persoon die daar leeft tussen al die anderen.
Het bekertje doormidden knippen, aarde erin, zaadjes zaaien en wachten tot het wortel schiet en opkomt.
1. Kleur de onderdelen in, de cirkel aan de zaaier hoeft niet ingekleurd die zie je niet. En de binnencirkel op het onderdeel met de tekst hoeft ook niet ingekleurd, die zie je ook niet.
2. Knip de onderdelen rondom uit.
3. Vouw de cirkel onder de zaaier naar je toe, de Zaaier heeft de cirkel nu dus voor zijn voeten.
4. Leg de strook met distels rond zodat de distels aan de buitenzijde te zien zijn en plak de plakstrook onder de andere strook vast, dit kan ook geniet worden.
5. Vouw de plakstrookjes aan de distels naar de binnenkant toe.
6. Doe lijm op de binnencirkel van het geheel met de tekst Zaai Gods woord en plak nu het distelbakje erop.
7. Nu kun je de zaaier met de cirkel bij zijn voeten weer in het bakje zetten en vastlijmen.

Als bakje voor de modder had ik de onderste helft van een plastic bekertje. Natuurlijk zullen er meer opties zijn. Maak bijvoorbeeld het geheel uit karton en doe er plastic binnenin en dan tuinaarde. Er zijn vast meer mogelijkheden, maar ik heb voor een simpele en toch stevige optie gekozen.

DOWNLOAD WERKBLAD EENVOUDIGE KNUTSEL

DOWNLOAD WERKBLAD UITGEBREIDERE KNUTSEL