Ik ga jullie een moeilijke vraag stellen. Wat is goed en wat is fout.
Ik zal jullie een beetje helpen.

Wie kan er al rekenen.
2 + 3 = 5, is dat goed of fout, goed!
2 + 6 = 9, is dat goed of fout, fout!
Als je een poes, een hond, een cavia of een vis hebt en je geeft die niet te eten of te drinken wat denk je; is dat fout of goed?
Van God moeten we over de dieren heersen. Zal Hij daarmee bedoelen dat we ze moeten commanderen. Bijv. kom hierrrrrrrrrrr of zit, of bek dicht.
Ik denk dat God heeft bedoeld dat we voor ze moeten zorgen.

Nu was ik een tijdje terug in de dierentuin in Rhenen. Daar hebben ze een berenbos. Wie is daar wel eens geweest? In dat berenbos leven nu 8 beren. De meeste komen uit de landen van Oost-Europa waar ze werden gebruikt om kunstjes te doen voor de toeristen. Deze beren werden heel slecht behandeld. Nu is daar een beer die in dat grote bos rond kan lopen en spelen met de andere beren, maar deze beer is van kleine beer af in een veel te kleine kooi gestopt. Hij heeft meer dan 15 jaar niet meer dan 1 stap vooruit en 1 stap achteruit kunnen lopen.
Ondanks dat hij nu vrij rond kan lopen staat hij nog de hele dag op een klein stukje grond bij het draad en doet 1 stap vooruit en 1 stap achteruit. Ik kon er wel van huilen toen ik dat zag. Zoveel vrijheid en hij ziet het niet eens omdat hij door al die jaren heen van vooruit en achteruit lopen niet eens anders kan.
Is dat niet zielig. Hij kan niet genieten van de vrijheid die hij nu heeft. Is dat goed of fout. Van wie is dat fout. Van de mensen die niet voor hem zorgden.

Toch lijken wij allemaal een beetje op die beer.
God wil ons helpen en ons vrijheid geven. Soms doen wij al zo lang verkeerde dingen dat we niet meer zien dat ze verkeerd zijn. God kan dan wel van ons huilen, omdat we niet eens zien dat Hij ons wil helpen. Want als je verkeerde dingen niet meer doet word je veel blijer. Iemand die geen baan heeft en steeds steelt om aan geld te komen en dan steeds weer in de gevangenis komt, is dat goed en is die man blij? Nu krijgt hij ineens van iemand een baan waarmee hij zijn eigen geld kan verdienen en niet meer in de gevangenis komt. Dat is nog eens goed! Wat denken jullie zal hij blij zijn?
Daarom is het beter om te doen wat God van ons vraagt en Hem gehoorzamen, want dan zijn we pas echt vrij en blij.

5-9-2009