Wij noemden onze vader vroeger altijd papa.
Weet je dat Jezus dat ook deed. In het Hebreeuws is papa ABBA.
We waren een keer in Jeruzalem. Een jongetje rende rond op zoek naar zijn vader. Hij riep heel hard ABBA waar ben je! Toen ik dat hoorde moest ik meteen aan Jezus denken. Wie weet wanneer Jezus; ABBA waar ben je, heeft geroepen? Weten de grote mensen dat? Jezus riep dat toen Hij aan het kruis hing. Hij riep het met iets andere woorden, maar het komt op hetzelfde neer. Jezus voelde zich in de steek gelaten.
In de wereld zeggen de mensen vaak dat God niet naar deze wereld of naar ons omkijkt. Hij heeft ons misschien wel gemaakt, maar verder moeten we het zelf maar uitzoeken.
Er zijn ook mensen die christenen zijn, maar zij denken dat God de Vader, dus ABBA, een hele strenge God is die alleen maar straft als je iets fout gedaan hebt.
Nu heb ik wel een strenge vader gehad, maar hij was ook heel zorgzaam en lief voor ons.
Laatst was ik wat verdrietig en in mijn avondgebed zei ik; Lieve Vader ik weet dat U van mij houdt zoals ik ben. In één keer werd ik blij van binnen, want ik dacht; als ik lieve Vader tegen God zeg, ik weet dat Hij van mij houdt ondanks dat ik niet altijd gehoorzaam ben, waarom zal ik dan bang zijn om Hem te vragen om het verkeerde te vergeven?
Jullie papa en mama houden van jullie. Als je stout bent geweest en je krijgt straf omdat je dat verdient, zullen ze dan niet van jullie houden? Juist wel, omdat zij willen dat jullie tot goede mensen opgroeien.
Zo is God ook voor ons. Hij zal altijd van ons blijven houden, omdat wij kinderen zijn van Hem. Maar God, onze ABBA, wil graag het beste voor ons, daarom is het beter dat we Hem gehoorzaam zijn.