Wie heeft ons gemaakt? De Here Jezus.
Heeft Hij ons allemaal gelijk gemaakt. Nee, er zijn jongens en meisjes, kinderen met blond haar, rood haar, bruin haar en zwart haar. Er zijn witte mensen en bruine mensen en gele mensen. Maar niet alleen de buitenkant is verschillend, ook de binnenkant is verschillend.
Er zijn kinderen die goed kunnen lezen en een ander kan weer goed rekenen of tekenen of knutselen. Maar er zijn nog meer verschillen. Wie weet wat voor verschillen er nog meer zijn?
Er zijn kinderen die veel praten en die weinig praten. Er zijn kinderen die direct gehoorzamen en kinderen die je alles 2 of 3 keer moet zeggen. Er zijn kinderen die graag plagen en kinderen die geplaagd worden. Er zijn geduldige kinderen en kinderen die gauw boos worden. Er zijn kinderen die ondeugend uit de ogen kijken en kinderen die verlegen zijn. Zo verschillend als de kinderen zijn, zo verschillend zijn de grote mensen ook.
Is daarom de ene beter dan de andere? Is een verlegen kindje beter dan een ondeugend kindje of andersom? Nee ze zijn verschillend en de Here Jezus houdt van ons allemaal. Wij houden toch ook van elkaar? Van de één een beetje meer dan van de andere soms.

Wie van jullie is 12 jaar? Het meisje waar het hier over gaat was ook zo oud. Ze had iets gedaan wat niet mocht, maar ze kon niet anders, omdat ze van haar zusje hield. Het meisje heette Ans en het zusje Betty. Ze woonden in Rekken, dat is een klein plaatsje. Haar zusje Betty van 11 jaar en Ans gingen op de fiets naar school. Ze kwamen heel vaak een jongen van 11 jaar tegen, die Betty voor brillenjood uitschold. Dat deed hij als ze alleen was. Betty moest daar vaak om huilen, zij kon het toch niet helpen dat ze een bril op had.
Op een keer was Ans later uit school en zag Betty in de verte bij de fiets staan te huilen en Gertie, zo heette die jongen, stond iets verder op te schelden. Toen werd Ans zo kwaad, ze is van de fiets gesprongen en is naar hem toegelopen om hem met de vuist heel hard op zijn hoofd te slaan. Hij liet zijn fiets vallen en rende hard weg.
Het heeft geholpen, hij heeft het nooit weer gedaan en als hij Ans in de verte aan zag komen, maakte hij dat hij wegkwam.

Ans was zelf erg geschrokken dat ze in boosheid zo hard kon slaan en heeft het nooit weer gedaan. Nou had ze haar zusje wel verdedigd, maar had ze het goed gedaan? Nee, je mag niet iemand pijn doen, ook al heb je gelijk.
Dat is voor de één moeilijker te doen dan voor de ander, dat komt omdat wij allemaal zo verschillend zijn. Maar de Here Jezus wil ons altijd helpen als we het moeilijk hebben. Hij wil dat wij tevreden, blije kinderen en grote mensen zijn.