Nodig een stukje zeep.

Wie van jullie heeft zich vanmorgen niet gewassen? Ik heb een stukje zeep bij me zullen we dat dan nog even doen? We willen toch schoon naar de kerk gaan. Maar ook op andere dagen wil je schoon zijn denk ik.
Stel je voor dat je je niet meer wast, wat gebeurt er dan? Je gaat stinken en ziet er vies uit.
Dat gebeurt niet in één dag. Maar na een paar dagen begin je al te ruiken.
Als het mooi weer is en je speelt buiten in de zandbak of in een bos, kun je ook heeeeeel vies worden. Maar zodra je thuiskomt, moet je eerst je handen en misschien nog wel meer wassen voordat je aan tafel mag om te eten.

Als de Here Jezus zegt; Ik wil dat jullie rein zijn (schoon betekent dat) bedoelt Hij dan dat je jezelf moet wassen of bedoelt Hij soms iets anders?
Ik denk dat Hij bedoelt dat we ook van binnen schoon moeten zijn. Moet je dan zeep inslikken?
Nee, je kunt van binnen schoon zijn door bijv. niet gemeen te zijn tegen anderen of niet altijd hele vieze praatjes te hebben of vieze moppen te vertellen of niet slecht over een ander te denken en te praten, of niet te liegen, niet te stelen, niet jaloers te zijn enz.
Dat zijn allemaal dingen die je van binnen vies maken.

Als je heel klein bent hebt je daar bijna geen last van, maar zodra je groter wordt begint het op school al vaak, omdat andere kinderen soms liegen, gemeen zijn, vieze praatjes hebben. Je wilt toch niet achterblijven en gaat het ook doen.
Ook zijn er kinderen die anderen pesten, ga je dat dan ook doen? Nee toch hoop ik, want Jezus wil dat wij van buiten en binnen schoon zijn. Lukt het niet, dan kunnen we altijd Jezus vragen of Hij ons wil helpen om ook van binnen schoon te zijn.
Maar weet je dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor de grote mensen.