JToen de Here Jezus de voeten van de discipel waste knielde Hij voor hen neer. Weten jullie dat het iets heel bijzonders is als wij voor elkaar neerknielen?

Ten eerste zeg je daarmee; ik ben niet beter dan jij.

Maar er is meer, je bent op dat moment heel dicht bij elkaar. Wat gebeurt er als je opkijkt? Dan kun je iemand in de ogen kijken. Wat is er voor bijzonders aan om iemand in de ogen te kijken? Nou de ogen verraden heel veel. Of je blij bent, verdrietig, ongelukkig of stout. (spiegel van de ziel)

Vroeger bij ons in huis toen wij nog klein waren, we waren met 3 meisjes, zei mijn moeder; ik kan aan je pink voelen of je liegt. Dat vonden wij heel bijzonder.
Dus dat moesten we uitproberen. Mijn zusje zei: Ik heb een gat in mijn jurk. Mijn moeder voelde aan haar pinkje en zei; Je liegt. Dat klopte, want ze had geen gat in haar jurk, maar dat wist mijn moeder natuurlijk wel.
Maar als we stout waren geweest dan vroeg mijn moeder: Wie heeft dat gedaan? Het eerste wat je zei; Ik niet! Dan zei mijn moeder; laat me je pinkje even voelen. Nou dan kwam je bij moeder en gaf je hand. Mijn moeder voelde aan de pink en zei; Dat heb je wel gedaan.
Hield ze dan niet meer van je? Natuurlijk wel, maar ze had liever dat je het eerlijk had gezegd.

Maar hoe kon ze nu weten dat je het wel deed?
Als je schuldig bent durf je iemand niet aan te kijken (of je moet heel erg goed kunnen liegen en dat kunnen de meesten gelukkig niet). Maar zelfs dan kijk je niet gewoon, want je weet dat je een gezicht moet trekken alsof je niks hebt gedaan.
Dat is soms ook zo als je naar Jezus kijkt. Je weet dat je stout bent geweest en durft de Here Jezus soms niet eens aan te kijken zo schuldig voel jij je.
Je hoeft de Here Jezus niet je hand/pink te geven om te weten of je stout was. Je weet, de Here weet dat wel. Toch wil Hij dichtbij je zijn als je oprecht zegt: Oh, Here het spijt me zo, ik zal het nooit weer doen. Ondanks dat Hij weet dat je het misschien toch weer doet houdt Hij van je.
Is Hij niet geweldig!