Afdrukken
Categorie: Bijbelverhalen
Hits: 8583

Dit werkje hoort bij het verhaal van Daniël, uit Daniël 1. Het is niet mijn bedoeling om het te focussen op gezond eten, maar vooral op het luisteren naar de wil van God. Als Hij van ons bepaalde dingen vraagt, zijn wij dan in staat om te luisteren en de reinheid voorop te stellen boven iets wat heel mooi en goed en misschien zelfs wel lekker lijkt. Natuurlijk is dat voor kinderen misschien nog wat zwaar, maar we mogen leven zoals de Here God van ons vraagt en soms moeten we dan kiezen. Wat vinden wij belangrijk, doen wat God graag wil of toch wat ons aangeboden wordt aannemen ook als dat fout is of ervoor zal zorgen dat het binnenin ons hart niet meer goed is, niet meer schoon. God wil dat we ons niet verontreinigen, dus geen verkeerde dingen doen en als we toch eens fouten maken dan mogen we Hem vragen of Hij ons weer schoon wil wassen en ons wil helpen en vergeven, maar het is goed om altijd na te denken, net als Daniël over de dingen die we tegenkomen en om te kiezen en te bedenken of de Here God dat ook een goed plan vindt als wij eraan meedoen of als wij iets nemen waardoor het mis kan gaan in ons leven. Klik hier voor het verhaal van Daniël verontreinigt zichzelf niet.Het verhaal zelf gaat over koning Nebukadnessar die samen met zijn mannen Juda komt overmeesteren en zo ook dingen steelt en mannen gevangen neemt en vervolgens wil hij dat die mannen bij hem in het paleis komen en mee-eten van zijn maaltijden en dat ze als het ware klaargestoomd worden om voor hem te werken. Daniël wordt ook uitgekozen en hij wil niet al dat eten nemen en waarom geen vlees en wijn is niet helemaal duidelijk in het verhaal te lezen, maar het had misschien ook wel iets te maken met al die afgoden van de koning. Het was waarschijnlijk vlees wat geofferd werd aan de afgoden en Daniël wist heel goed wie God was en hoe groot de echte levende God was, daarom wilde hij zeker weten dat hij zou doen wat God zou willen. Goed van Daniël en God zorgde ervoor dat het allemaal ook te zien was dat hij de goede keuze had gemaakt. Dat is wat God doet, als wij kiezen wat Hij graag wil, dan zal Hij laten zien dat Hij er voor ons is en dan zullen anderen ook zien dat wij kinderen van God zijn. 

Ik heb het werkje op twee manieren gemaakt, ik vond het leuk om natuurlijk in de handen van Daniël groente en water te geven, maar bestek vond ikzelf ook erg grappig, een beetje naar het idee van de reclame van ooit tevoren: Ik wil bolletje. We slaan met de vuisten op tafel omdat we iets willen, maar Daniël gaf ook aan wat hij wilde, niet door met zijn vuisten op tafel te slaan, maar door het te vertellen aan een belangrijke man die voor de koning werkte. Bestek hadden ze vast niet in die tijd, ik weet het niet, messen waren er misschien wel en of ze het gebruikten en hoe weet ik ook niet, maar toch leuk als Daniël al klaar zit met mes en vork om aan te vallen op het eten. Ik heb me een beetje verplaatst in de kinderen en dacht dat zij het wel grappig zouden vinden om zo te maken, maar toch heb ik voor de zekerheid gezorgd voor een glas water en een stuk groente, daarbij kunnen jullie kiezen tussen bleekselderij (beetje mijn humor, vochtafdrijvend las ik ooit) of een maiskolf met water.
Maar zoals ik al aangaf wil ik niet dat de nadruk ligt op gezond eten en afvallen, maar op het rein leven voor God, doen wat Hij vraagt en goed nadenken over wat wij doen en binnenhalen in onze huizen en levens enz. Maar jullie kunnen zelf ook richting bepalen natuurlijk, ik reik alleen aan.

Werkbeschrijving:

Klik hier voor het FILMPJE met uitleg.

Het bestand bestaat uit 5 werkbladen.
Blad 1 heeft het basisblad met daarop Daniël
Blad 2 en 3 bevatten de handdelen en bleekselderij en handdelen en maiskolven
blad 4 en 5 bevatten de kleurplaatversies
Ik heb geen apart werkblad met alleen maar handen meegeleverd omdat het bestand dan te groot zou worden, maar jullie kunnen in dat geval tweemaal blad 2 of 3 printen en even de handen eraf knippen en weer naast elkaar leggen onder een kopieerapparaat en dan een aantal keren kopiëren.

- Print blad 1 uit met het gewenste blad dat jullie willen gebruiken (dus 2 of 3) op 80 grams papier
- Kleur de gewenste onderdelen in, inclusief de basisplaat op blad 1
- Kies of je de handen/vuisten wilt gebruiken, het kan namelijk ook zonder wanneer je de beker water en groenten gaat gebruiken. Je knipt dan de rand open aan de bovenkant van de hand/vuist, knip dus de rand die over de wijsvingers loopt in en schuif daarna het plaatje erachter en plak het aan de achterzijde van het blad vast
of
- Knip de handdelen uit en plak op de achterkant zover mogelijk links en rechts van de vuisten smalle dubbele plakstrookjes en plak de vuisten nu voor de handen van Daniël langs. De dubbele plakkertjes op de achterkant van de vuisten doe je dus alleen rechts en links zodat er iets tussengeschoven kan worden, ook een mes of vork. Met lijm plakken kan ook, maar dan is er weinig tussenruimte voor een mes en vork.

In het filmpje leg ik het iets uitgebreider uit.

DOWNLOAD WERKBLAD